(function() { window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag() { dataLayer.push(arguments); } if (!localStorage.getItem("consentGranted")) { gtag('consent', 'default', { 'ad_user_data': 'denied', 'ad_personalization': 'denied', 'ad_storage': 'denied', 'analytics_storage': 'denied', 'wait_for_update': 500, }); dataLayer.push({'gtm.start': new Date().getTime(), 'event': 'gtm.js'}); } else { gtag("consent", "default", { 'ad_user_data': "granted", 'ad_personalization': "granted", 'ad_storage': "granted", 'analytics_storage': "granted" }); } })();

2135 Mattor

Loading...

Mattor

SEK
SEK
XL / 350 x 250 cm Rektangel
document.querySelectorAll("article.product").forEach(function(t){let e=t.querySelectorAll(".variation-item"),a=t.querySelectorAll(".product-list-item");e.length>0&&e.forEach(function(t){t.addEventListener("click",function(){e.forEach(function(e){e.dataset.id===t.dataset.id?e.classList.add("active"):e.classList.remove("active")}),a.forEach(function(e){e.dataset.id===t.dataset.id?e.classList.add("active"):e.classList.remove("active")})})})});

Mattor

Glöm Askungen och kliv in i en saga som du själv har skapat. Mattor är inte bara golvmattor, de är portaler till plyschparadis under dina tår. Föreställ dig att du sjunker ner i den fjäderlätta famnen på en mongolisk fårskinnsmatta, vars naturliga lanolin värmer dina fotsulor som solsken. Eller föreställ dig ett livfullt persiskt mästerverk under fötterna, vars kalejdoskop av färger förvandlar ditt vardagsrum till en exotisk basar. Mattor är nämligen mer än trådar som vävs samman - de är tomma dukar för ditt hems historia. Att ge sig ut på jakt efter den perfekta mattan är som att välja ett konstverk till golvet - varje tråd berättar en historia och väver en berättelse om värme, komfort och stil. 

I en värld full av mattor, ullmatta, ryamattor och dörrmattor blir jakten på den perfekta mattan ett spännande äventyr. Föreställ dig att du står vid ett vägskäl av valmöjligheter, omgiven av ett stort sortiment av mattor online, var och en viskande berättelser om plyschkomfort och elegant estetik. Det handlar inte bara om att välja en matta; det handlar om att upptäcka den som resonerar med din själ och förvandlar ditt vardagsrum till en oas av mysighet. Ullmattor, med sin mjuka omfamning och tidlösa tilltal, står som tysta berättare i den stora världen av golvbeläggningar. Från ryamatta intrikata mönster till bomullsmattor enkelhet - mattvärlden erbjuder ett stort sortiment av mattor som passar alla smaker och preferenser. Föreställ dig en värld där ditt val av matta inte bara är ett vardagligt beslut utan en återspegling av din stil, en inredningsdetalj som sätter tonen för hela rummet. Glädjen med mattor ligger inte bara i deras funktionalitet utan i deras förmåga att förvandla ett kallt rum till en varm tillflyktsort, vilket gör det mer hemtrevligt och inbjudande. 

När du navigerar genom de otaliga alternativen - heltäckningsmattor, viskosmattor eller juteunderverk - blir processen till en spännande skattjakt. Rätt matta ger inte bara komfort under fötterna utan har också förmågan att förändra hela atmosfären i ett utrymme. Det är en subtil alkemi som förvandlar ett rum från en vanlig bostad till en fristad med stil och komfort. Så oavsett om du är på jakt efter en fluffig oas, en hållbar detalj eller en enfärgad drömmatta hittar du hos oss inte bara en matta utan en följeslagare som fullbordar ditt hems historia. Så ta ett steg bort från de sterila, monotona nakna golven och in i en värld av oändliga möjligheter. För med en matta är ditt hem inte bara en plats att bo på; det är en plats att verkligen känna sig levande.

Fördelar med mattor

Mattor, dessa heminredningens osjungna hjältar, erbjuder mer än bara en mjuk plats för dina fötter - de är trollkarlarna som väver magi i ditt bostadsutrymme. Här är en glimt av de förtrollande fördelarna de ger:

Inredningens alkemi: Har du någonsin känt att ditt rum saknar en viss je ne sais quoi? Mattor är inte bara golvbeläggningar, de är interiöra alkemister som utan ansträngning förvandlar atmosfären i ett utrymme. Från ullmattornas värme till rya-mattornas nyckfullhet, de är den hemliga såsen för att få ett rum att kännas omedelbart mysigare och mer inbjudande.

Blanda stilar: Mattor passar bra ihop med andra och kan utan problem kombineras med olika inredningsstilar. Oavsett om du gillar moderna mattor som skriker chic eller den tidlösa lockelsen hos ullmattor, är mattor kameleonter som anpassar sig till din personliga stil som en pålitlig följeslagare i den ständigt föränderliga inredningsdansen.

Komfort under fötterna: Det är bara att inse att ingen vill gå på tå på kalla, nakna golv. Mattor, med sin mjuka lugg och plyschiga omfamning, förvandlar alla rum till en oas av komfort. Det handlar inte bara om att gå; det handlar om att uppleva ditt vardagsrum med varje steg - ett taktilt nöje som bara kvalitetsmattor kan ge.

Storleken spelar roll: Mattor finns i alla former och storlekar, för att tillgodose de olika behoven i din bostad. Oavsett om du är på jakt efter en effektfull inredningsdetalj eller ett diskret tillskott, garanterar det stora sortimentet av mattor i olika storlekar att du hittar den perfekta passformen och ramar in ditt utrymme med precision och stil.

Vävare för värme: De är som små värmefiltar för dina golv, som fångar upp värmen på vintern och håller saker svala på sommaren. Nu är det slut med att grimasera åt isiga plattor på morgonen - mattor gör ditt hem till en mysig tillflyktsort året runt.

Våra mest sålda mattkategorier

KategorinamnBeskrivningUrsprungslandMaterial
Persisk mattaHandknuten matta med typiska mönster och färger från Iran.IranUll, Silke
Handknutna mattorMattor som är handknutna och finns i olika mönster och färger.Olika länderUll, Silke, Bomull, Jute
Loribaft-mattorRobusta, handknutna mattor med geometriska mönster och djärva färger.AfghanistanUll
Gabbeh-mattaEnfärgade eller enkelt mönstrade mattor tillverkade av nomader i Iran.IranUll
Afghan-mattorHandknutna mattor med livliga mönster och färger från Afghanistan.AfghanistanUll
Bidjar-mattorMattor med hållbar struktur och iögonfallande mönster, tillverkade i Iran.IranUll, Bomull
Nepal-mattorMattor med eleganta mönster och mjuk textur, handknutna i Nepal.NepalUll, Silke
Beige mattorMattor i olika nyanser av beige som passar bra i många inredningsstilar.Olika länderUll, Silke, Bomull, Jute
VardagsrumsmattaEtt brett utbud av högkvalitativa mattor i olika storlekar och designer, speciellt designade för vardagsrummet.Olika länderUll, Silke, Bomull, Jute

Ursprunget till mattor

Föreställ dig, om du vill, en värld med bara golv. Visst kan det finnas en och annan djurhud eller halmhög, men inga livfulla tapeter vävda med berättelser, inga plyschmoln för bara fötter att sjunka in i. Det är det magiska med mattor - de är inte bara golvbeläggningar, de är portaler till en annan dimension av komfort och personlighet.

Tänk på det som att kliva in i en målning. En lurvig flokatimatta är som ett dopp i en marshmallowdröm, medan en cool, mönstrad kelim är som en promenad genom en marockansk basar. De ramar in hela rum som levande konst, där varje textur och nyans berättar en annan historia. Ett barnmattor blir ett piratskepp, en vävd jute matta viskar om soldränkta stränder, och ett mästerverk i plyschull grundar ett rum i mysig elegans.

Men här kommer det verkligt fascinerande: mattor är inredningsvärldens kameleonter. De kan skrika eller viska, smälta in eller stjäla showen. Behöver du en färgklick? Rulla ut en eldig persisk matta. Vill du ha lite zenvibbar? En minimalistisk sisalfyrkant är din nya bästis. Och låt oss inte glömma omvandlingskraften - en enda matta kan förvandla ett sterilt utrymme till en fristad, ett kallt rum till en solkysst fristad.

Egenskaper hos mattor

Föreställ dig, om du vill, en värld med bara golv. Visst kan det finnas enstaka djurhudar eller halmhögar, men inga livfulla tapeter vävda med berättelser, inga plyschmoln för bara fötter att sjunka in i. Det är det magiska med mattor - de är inte bara golvbeläggningar, de är portaler till en annan dimension av komfort och personlighet.

Tänk på det som att kliva in i en målning. En lurvig flokatimatta är som ett dopp i en marshmallowdröm, medan en cool, mönstrad kelim är som en promenad genom en marockansk basar. De ramar in hela rum som levande konst, där varje textur och nyans berättar en annan historia. Ett barns lekmatta blir ett piratskepp, en jutevävd matta viskar om soldränkta stränder och ett mästerverk i plyschull ger ett rum en mysig elegans.

Men här kommer det verkligt fascinerande: mattor är inredningsvärldens kameleonter. De kan skrika eller viska, smälta in eller stjäla showen. Behöver du en färgklick? Fäll ut en eldig persisk matta. Vill du ha lite zenvibbar? En minimalistisk sisalfyrkant är din nya bästis. Och låt oss inte glömma omvandlingskraften - en enda matta kan förvandla ett sterilt utrymme till en fristad, ett kallt rum till en solkysst fristad.

Material som används för mattor

Det finns ett brett utbud av mattor i olika material när det gäller att köpa dem. Du kan välja mellan en rad mattor i olika mönster, från jungfruull till polyester. Låt oss ta en närmare titt: 

Ull: Ull är ett naturmaterial och mycket populärt för mattor eftersom ull är mjukt, elastiskt och slitstarkt. Det känns bekvämt och lyxigt under fötterna och finns ofta i mattor av hög kvalitet. Fördelarna med ull är att det andas, är mysigt, brandsäkert och framför allt hållbart. Ullmattor passar bäst i vardagsrum, sovrum eller rum med lite trafik.

Bomull: Bomull är en lätt, mjuk och fluffig fiber som främst används i textilier. Fördelen med bomull är dess andningsförmåga och naturliga känsla. Den är biologiskt nedbrytbar och kan köpas till ett överkomligt pris.

Sisal: Sisal är en naturfiber som utvinns ur agaveplantan. Den är hård och slitstark. Sisal är slitstarkt, miljövänligt och ger ett rustikt utseende. 

Hampa: Hampa är särskilt robust och har därför en mycket hög hållbarhet. Dess naturliga struktur ger den ett unikt utseende. Detta material är också miljövänligt och lämpar sig för alla inomhus- och utomhusområden.

Kokosnöt: Kokosfibrer utvinns ur kokosnötens yttre skal. De är sega och motståndskraftiga mot saltvatten. De används bäst som dörrmattor för entréområden.

Jute: Jute är en mjuk, glänsande, vegetabilisk fiber som huvudsakligen erhålls från juteplantans stjälkar. Den är biologiskt nedbrytbar, billig och ger ett naturligt utseende. De kan användas mycket bra som dekorativa mattor i interiörer.

Silke: Silke är en lyxig och glansig naturfiber som erhålls från silkesfjärilens kokonger. Det är en av de mjukaste, mest lyxiga fibrerna och har en vacker glans. Högkvalitativa mattor och dekorativa föremål tillverkas ofta av silke.

Nylon: Nylon är ett syntetmaterial som är den vanligaste syntetfibern för mattor på grund av dess hållbarhet och elasticitet. Nylon är slitstarkt, elastiskt och lätt att rengöra, vilket gör det perfekt för högtrafikerade områden som kontor och korridorer.

Polyester: Polyester är ett annat syntetmaterial som är känt för sin mjukhet och sina ljusa färger. Polyester är allergivänligt och därför lämpligt för allergiker, vattenavvisande och färgbeständigt. Polyestermattor är väl lämpade för sovrummet, vardagsrummet eller barnrummet.

Polypropylen: Denna fiber kallas även olefin och är särskilt motståndskraftig mot fläckar och fukt. Polypropylen är också billigt och lätt och lämpar sig väl för utomhusområden som balkonger eller terrasser, eller källare och rum med hög luftfuktighet.

Sätt att ta hand om din matta

Mattor är som superhjältar på våra golv, de räddar oss från den elaka kylan och ger varje utrymme en touch av personlighet. Men även hjältar behöver en cape-tvätt då och då. Så här är 4 roliga och enkla sätt att hålla din matta strålande:

Dammsug som en mästare: Tänk på det som ett dagligt träningspass för superhjältar! Regelbunden dammsugning, särskilt med en skonsam suginställning, förhindrar att smuts blir bästisar med mattfibrerna. Bonuspoäng för att du vänder på mattan och ger baksidan lite kärlek också.

Fläckfri, inte stressig: Spill händer, även för de mest koordinerade av oss. Men var inte rädd! Handla snabbt och torka upp eventuella vätskor med en ren, absorberande trasa. För svårare fläckar, kolla mattans skötselråd och ta fram en naturlig rengöringslösning (tänk bakpulver eller vinäger) för en skonsam men effektiv rengöring.

Solskensterapi: Ge din matta en smak av det goda livet med lite naturligt solljus! Det lyser inte bara upp färgerna, utan hjälper också till att döda dammkvalster och fräscha upp fibrerna. Se bara till att rotera mattan regelbundet för att undvika ojämn blekning.

Vänd och fluffa: Tänk på det som en spa-dag för din matta! Skaka eller vänd mattan med några månaders mellanrum för att lossa smuts som fastnat. För extra fluffighet kan du försiktigt massera luggen med händerna eller en mjuk borste.

Saker att tänka på när du väljer en matta

När det gäller att välja en matta finns det så många olika alternativ när det gäller material. Varje material har sina egna unika egenskaper som i hög grad kan påverka det övergripande utseendet och känslan i ditt utrymme. Här är några populära material som används för mattor:

Ull: Ullmattor är ett klassiskt val, kända för sin hållbarhet och mjukhet. De finns i olika stilar, från traditionella rya-mattor till modern design. Ullmattor ger en mysig touch till alla rum och är utmärkta för områden med mycket trafik.

Bomull: Bomullsmattor är perfekta för att ge ditt utrymme en avslappnad och avslappnad atmosfär. De är lätta att rengöra och underhålla, vilket gör dem idealiska som barnmattor eller dörrmattor. Bomullsmattor finns i olika mönster och färger, så att du kan hitta den perfekta matchningen för din personliga stil.

Sisal: Sisalmattor ger en touch av natur inomhus med sin jordnära och organiska look. Mattorna är tillverkade av naturfibrer från sisalplantan och är slitstarka och perfekta för områden med mycket trafik. De ger en rustik charm till alla rum.

Hampa: Mattor av hampa är inte bara miljövänliga utan också otroligt slitstarka. De tål tung användning och är resistenta mot mögel. Hampamattor har ett strukturerat utseende som ger din inredning ett unikt och naturligt inslag.

Jute: Jute mattor är ett utmärkt val för dem som letar efter ett prisvärt och miljövänligt alternativ. Dessa mattor har en mjuk och behaglig känsla under fötterna. Jute-mattor finns i olika stilar, från enkla vävar till enfärgade mönster.

Siden: Om du vill lägga till en touch av lyx till ditt utrymme är silkesmattor rätt väg att gå. Sidenmattor har en slät och glänsande struktur som utstrålar elegans. De används ofta som ett statement i inredningen.

Nylon: Nylonmattor är kända för sin hållbarhet och motståndskraft mot slitage. De är ett utmärkt val för högtrafikerade områden eller hushåll med husdjur och barn. Nylonmattor finns i olika stilar och färger och erbjuder ett brett utbud av alternativ som passar din smak.

Polyester: Polyestermattor är prisvärda och lätta att ta hand om. De är motståndskraftiga mot fläckar och blekning, vilket gör dem till ett praktiskt val för upptagna hushåll. Polyestermattor finns i olika lugghöjder, så att du kan välja den mjukhetsnivå du önskar.

Polypropylen: Polypropylenmattor är kända för sin prisvärdhet och hållbarhet. De är resistenta mot fläckar och fukt, vilket gör dem lämpliga för både inomhus- och utomhusbruk. Dessa mattor finns i en mängd olika stilar och mönster, så att du kan hitta den perfekta mattan för ditt utrymme.

Med ett stort utbud av mattor i olika material, storlekar och mönster har det aldrig varit enklare att hitta den perfekta mattan för att förbättra din inredning. Oavsett om du vill ha en mysig ullmatta för att göra ditt utrymme mer hemtrevligt eller en slitstark polypropylenmatta för utomhusbruk, är alternativen oändliga. Så gå vidare och utforska utbudet av mattor online för att hitta den matta som kommer att förvandla ditt utrymme till en bekväm och elegant fristad.

Det finns styrka i lugn och ro: Ta god tid på dig att köpa online

Om du redan har en konkret idé om hur din matta ska se ut och vilket material den ska vara gjord av, och du är tydlig med storlek och färg(er), kan du begränsa din sökning avsevärt med motsvarande sökalternativ för shoppingguiden.

Med bara ett klick kan du få en rad olika alternativ, från traditionella orientaliska mattor till modern design i en mängd olika nyanser. Ta dig först lite tid att utforska de olika typerna av mattor och gör ett hanterbart urval. Med så många olika storlekar, material, färger och mönster är det viktigt att du kan fatta ett så välgrundat beslut som möjligt.

Vanliga frågor om mattor

Vilka är de populära mattor och mönster som finns tillgängliga på marknaden?

När det gäller mattor kan marknaden skryta med en mångfald av stilar och mönster. Från ullmattornas tidlösa elegans till den moderna designens lockelse, sortimentet innehåller allt från rya-mattor till slätvävda underverk. Utforska det breda utbudet online för att hitta den perfekta mattan som passar din stil och kompletterar din inredning.

Hur ofta bör jag byta ut mina mattor för optimal funktion och estetik?

En mattas livslängd beror på faktorer som material, användning och underhåll. Generellt kan högkvalitativa mattor, om de sköts väl, stå emot tidens tand. Men om du märker tecken på slitage, mattor eller blekning kan det vara dags att överväga ett byte. Var lyhörd för din mattas vibbar och när den viskar att den behöver en förändring, skäm bort den med en ny, elegant följeslagare.

Vilka är de vanligaste missuppfattningarna om skötsel och underhåll av mattor?

Mattvård kan vara en missförstådd konst. En vanlig missuppfattning är att alla mattor kräver samma underhållsrutin. I själva verket kräver olika material som ull, viskos eller jute unik skötsel. En annan myt är att frekvent rengöring skadar mattor. Tvärtom, regelbunden, skonsam rengöring förbättrar mattans hållbarhet. Bryt dig loss från dessa myter och låt dina mattor frodas med skräddarsydd skötsel.

Vad är den genomsnittliga livslängden för en matta, och hur kan jag förlänga dess hållbarhet?

En mattas livslängd kan liknas vid en välkoreograferad dans - det beror på hur elegant den behandlas. I genomsnitt kan en högkvalitativ matta hålla i flera år. För att förlänga dess livslängd bör du rotera den regelbundet, undvika överdriven exponering för solljus och skämma bort den med ordentlig rengöring. Behandla din matta som VIP i din inredning, så kommer den att graciöst piruettera genom åren.

Finns det några kulturella eller symboliska betydelser förknippade med vissa mattmönster eller motiv?

Absolut! Mattor är inte bara golvbeläggningar, de är vävda berättelser. Många mattmönster och motiv har kulturell eller symbolisk betydelse. Från gamla traditioner till modern design, varje matta kan vara en kulturell ambassadör. Utforska den rika historien bakom mönstren och välj en matta som inte bara kompletterar din inredning utan också berättar en meningsfull historia.

$(window).on('load',function () { const $btnReadMore = $('.description-section .read-more'); const $categoryDescription = $('.description-section'); $btnReadMore.on('click', function() { $categoryDescription.toggleClass('read-mode'); if ($categoryDescription.hasClass('read-mode')) { $btnReadMore.text("Dölj"); } else { $btnReadMore.text("Läs mer..."); } }); });