1181 Mattor

Loading...

Afghanska Mattor

SEK
SEK
document.querySelectorAll("article.product").forEach(function(t){let e=t.querySelectorAll(".variation-item"),a=t.querySelectorAll(".product-list-item");e.length>0&&e.forEach(function(t){t.addEventListener("click",function(){e.forEach(function(e){e.dataset.id===t.dataset.id?e.classList.add("active"):e.classList.remove("active")}),a.forEach(function(e){e.dataset.id===t.dataset.id?e.classList.add("active"):e.classList.remove("active")})})})});

Afghan mattor - tidlös elegans och mästerligt hantverk för ditt hem

Afghan mattor tillför tidlös elegans och intrikat hantverk till alla hem. Dessa vackra mattor har sitt ursprung i Afghanistan och har en kulturell och historisk betydelse som gör dem till verkliga konstverk. Varje matta visar upp mästerliga handknutna tekniker och berättar en unik historia genom mönster och färger. 

Oavsett om du dras till de klassiska djupt röda Khal Mohammadi-mattorna eller de slående mönstren från turkmenska vävare, förändrar dessa mattor ett rums utseende och gör det varmt och inbjudande. Den slitstarka och högkvalitativa ullen säkerställer att dessa mattor håller i generationer och blandar arv och charm utan ansträngning i moderna bostadsutrymmen.

Materialen i den afghanska matta

Dessa mattor är mästerverk vävda av naturfibrer som ull och ibland silke. Dessa material bidrar till mattornas berömda hållbarhet och tidlösa skönhet. Ull, som köps lokalt, ger en robust och mjuk grund, medan siden ger en subtil glans och lyxig touch.

Traditionella färgningsmetoder, ofta med naturliga färgämnen, ger rika, iögonfallande färger och mönster som inte bleknar så lätt. Dessa färgämnen är också mer miljövänliga, vilket minskar miljöpåverkan.

Äkta afghanska mattor i stort urval

En av de mest kända mattdesignerna är Khal Mohammadi, som har en djup röd färg och ett elefantfotliknande mönster. Denna klassiska design har en lång historia och är mycket uppskattad för sitt varma och inbjudande utseende. En annan är Akhche, som är känd för sin åttkantiga form och sina livfulla färger. Dessa mattor, som vanligtvis tillverkas i norra Afghanistan, är robusta och slitstarka och garanterar många års användning. 

Andra populära mattor är Beljik-mattor, vars högkvalitativa ull gör dem både robusta och mjuka under fötterna. Välj rätt matta för ditt hem genom att överväga faktorer som storlek, mönster och färg för att komplettera din befintliga inredning.

Tips för rengöring av afghanmattor

Fläckrengöring: Om du spiller något på din matta, torka området med en ren trasa eller pappershandduk för att absorbera så mycket vätska som möjligt. Undvik att gnugga fläcken, eftersom det kan få den att sprida sig. 

Professionell rengöring: Vi rekommenderar också att du låter en professionell mattrengörare rengöra din matta var 12:e till 18:e månad. På så sätt avlägsnas djupt sittande smuts och mattans fibrer föryngras, vilket gör att den ser fräsch och levande ut.

Skydd mot solljus: Långvarig exponering för solljus kan orsaka blekning. Placera dem borta från direkt solljus eller använd persienner eller gardiner för att skydda dem från UV-strålar.

Rotation: Rotera din matta med några månaders mellanrum. Detta kommer att fördela fottrafiken och förhindra att vissa områden slits ut snabbare än andra.

Köpguide för afghanska mattor

Identifiera äkthet: Äkta mattor har distinkta egenskaper. De är handgjorda med intrikata mönster och har ofta unika mönster som ”elefantfoten”. Undersök baksidan för täta, enhetliga knutar. 

Tänk på pris intervallet: Priserna varierar mycket beroende på storlek, mönster och material. En sma matta av hög kvalitet kan kosta några hundra dollar. Större, mer detaljerade bitar kan nå tusentals.

Kontrollera kvaliteten: Undersök knutarna; de ska vara symmetriska och täta. Högkvalitativa mattor använder naturliga färgämnen, vilket ger dem rika, livfulla nyanser. Kontrollera mattans vikt - tyngre betyder vanligtvis att den är tätt vävd. 

Var du kan köpa: Hitta pålitliga online-återförsäljare som Morgenland eller specialbutiker, helst med bra returpolicy. Om du besöker lokala butiker kan du också upptäcka dolda pärlor. Om du någonsin är i Afghanistan kan du besöka marknaderna i Kabul för autentiska fynd. Fråga alltid om mattans ursprung och certifiering för att vara säker på att den är äkta. 

Frågor och svar

Vad är historien bakom afghanska mattor?

De har en rik historia, som går tillbaka århundraden, påverkad av persiska och turkmeniska mönster. Dessa mattor är traditionellt handknutna i norra Afghanistan och uppvisar intrikata mönster och livfulla färger som återspeglar landets kulturarv och skickliga hantverk.

Hur identifierar jag en äkta afghansk matta?

Leta efter handknuten konstruktion, ull av hög kvalitet och traditionella mönster som Khal Mohammadi eller Aqche. Äkta mattor har ofta djupa röda färger och åttkantiga mönster, med slitstarka material som garanterar långvarig skönhet och funktionalitet.

Vad kallas afghanska mattor?

De kallas också Turkman och Baluchi mattor, som matchar den triviala vävningen i Centralasien enligt deras färg, och design, och vävda än de från Persien. 

$(window).on('load',function () { const $btnReadMore = $('.description-section .read-more'); const $categoryDescription = $('.description-section'); $btnReadMore.on('click', function() { $categoryDescription.toggleClass('read-mode'); if ($categoryDescription.hasClass('read-mode')) { $btnReadMore.text("Dölj"); } else { $btnReadMore.text("Läs mer..."); } }); });