Tillverkningstyper

Mattor tillverkas med olika tekniker, vilket leder till skillnader i kvalitet och pris. De kan tillverkas för hand eller maskinellt. De traditionella metoderna för mattillverkning är vävning och knytning.

Vävda mattor

Vävda mattor har en jämn väv. Inslaget av bomull eller linne är helt täckt av ullinslaget. Trådarna ligger platt och bildar ingen lugg. Den traditionella vävstolen har utvecklats genom århundradena till dagens industriella maskiner.

Vävda mattor
Vävda mattor small Vävda mattor small2

Tuftningsteknik

Tuftningstekniken är vanligt förekommande idag. Mattor tillverkas liknande en symaskin. Vid handtuftning används en enskild nål medan flera nålar används i maskintillverkning. Denna teknik är mycket snabb, vilket gör att tuftade mattor är mer prisvärda.

Tuftningsteknik small1 Tuftningsteknik small2
Tuftningsteknik

Knytningsteknik

Mattor med en plyschliknande lugg tillverkas med denna teknik. Trådarna knyts på inslagstråden och slutet av varje rad knutar avslutas med varptrådar. Efter färdigställandet trimmas luggen jämnt. Mattans värde ökar med antalet knutar per kvadratmeter, där vissa högkvalitativa exemplar kan ha upp till en miljon knutar per kvadratmeter.

Knytningsteknik
Knytningsteknik small Knytningsteknik small2

Handknutna

Traditionellt tillverkade av nomader och bönder, produceras handknutna mattor idag även i små ateljéer och verkstäder. Varptrådar spänns på en vävstol där inslagstråden vävs på tvären. Resultatet blir en grundväv där luggtråden knyts in. Varje färdig väv fixeras sedan med en metallkam. Mattans värde bestäms av finheten i luggtråden och knutdensiteten. Genom åren har olika knyttekniker och knutformer utvecklats. Varje region har sina egna mönster, färger och material.

Handknutna small1 Handknutna small2
Handknutna

Handvävda

Handvävda mattor tillverkas traditionellt på en handvävstol och har en jämn väv som kan användas på båda sidor. Efter att bomulls- eller linnevarpen har spänts på vävstolen vävs ullinslaget in med en spole. Beroende på ullens tjocklek och antalet varptrådar blir mattan finare eller grövre. En handvävd matta är lättare jämfört med en luggmatta. De kan vara enfärgade eller mönstrade och har ofta motiv av växter, djur, symboler och tecken som symboliserar lycka och välbefinnande.

Handknutna
Handknutna small1 Handknutna small2

Patchwork

Patchwork- eller Vintage-mattor skapas konstfullt från delar av gamla, ibland antika, persiska mattor. Dessa delar väljs ut för hand, klipps och sys ihop. Speciella zickzack-sömmar och en extra baksida ökar mattans stabilitet och hållbarhet. Innan bearbetning rengörs varje matta noggrant. Färgade Vintage-mattor neutraliseras och färgas om, vilket ger dem en modern look. Varje Patchwork-matta är unik. Det engelska ordet "vintage" betyder utsökt, klassiskt, gammalt.

Patchwork Patchwork
Patchwork

Handtuftade

Handtuftning är en halvmanuell process för tillverkning av högkvalitativa luggmattor. Istället för att knyta knutar används en speciell "tuftningspistol" för att pressa garnet genom en sträckt bas. När luggen är klar limmas mattan på baksidan och jämn- eller reliefklipps. Handtuftade mattor är hållbara, av hög kvalitet och förhållandevis prisvärda. Tekniken erbjuder obegränsade designmöjligheter.

Patchwork
Patchwork Patchwork

Hittade Du Inte Vad Du Sökte?