(function() { window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag() { dataLayer.push(arguments); } if (!localStorage.getItem("consentGranted")) { gtag('consent', 'default', { 'ad_user_data': 'denied', 'ad_personalization': 'denied', 'ad_storage': 'denied', 'analytics_storage': 'denied', 'wait_for_update': 500, }); dataLayer.push({'gtm.start': new Date().getTime(), 'event': 'gtm.js'}); } else { gtag("consent", "default", { 'ad_user_data': "granted", 'ad_personalization': "granted", 'ad_storage': "granted", 'analytics_storage': "granted" }); } })();

3598 Mattor

Loading...

Orientaliska Mattor

SEK
SEK
Nyanser av blått
document.querySelectorAll("article.product").forEach(function(t){let e=t.querySelectorAll(".variation-item"),a=t.querySelectorAll(".product-list-item");e.length>0&&e.forEach(function(t){t.addEventListener("click",function(){e.forEach(function(e){e.dataset.id===t.dataset.id?e.classList.add("active"):e.classList.remove("active")}),a.forEach(function(e){e.dataset.id===t.dataset.id?e.classList.add("active"):e.classList.remove("active")})})})});

Fascinationen av orientaliska mattor

Orientaliska mattor har fängslat människor i tusentals år med sina intrikata, handknutna mönster och livfulla färger. Dessa konstverk från Iran, Indien, Pakistan, Turkiet och andra länder i Mellanöstern och Orienten är mer än bara mattor - de är fönster in i forntida kulturer och traditioner. 

 

Oavsett om du dras till de geometriska mönstren hos nomadiska stammar eller de flödande, naturalistiska motiven hos verkstadsmattor, utstrålar dessa äkta mattor en oemotståndlig lockelse. Från silkesfibrernas mjuka lyster till den inbjudande känslan av ren ull, varje knut och väv berättar en historia som väntar på att avslöjas. Det här är inte bara golvbeläggningar - det är arvegods att vårda i generationer.

Hantverk och ursprung för de orientaliska mattor

Historien om dessa mattor börjar på platser som Persien, Turkiet och Afghanistan, där hantverkare har skapat intrikata mönster i århundraden. 

 

Mattorna, som ofta är handknutna av ull eller siden, är konstverk som berättar historier genom sina mönster. Varje bit är en glimt av regionens historia och kultur, vilket gör dem till mer än bara golvbeläggningar.

Mångfalden hos orientaliska mattor

Persiska mattor: Kungar av mattvärlden

Dessa mattor intar en speciell plats i mattornas värld. De är kända för sina intrikata mönster och livfulla färger och kallas ofta för mattvärldens ”kungar”. Handknutna persiska mattor i vintage stil är ett tidlöst och utsökt tillskott till alla hem. 

 

Deras unika design finns i många olika stilar och storlekar. Från de klassiska Tabriz- och Bidjar-motiven till de mer moderna Kazak- och Sarough-mattorna erbjuder dessa mattor en mängd olika estetiska alternativ. Oavsett om du letar efter en lyxig matta med blommiga medaljonger eller en mer subtil loribaft, kommer du säkert att hitta en äkta matta som passar dina behov. 

 

Du kan till och med köpa dessa utsökta bitar online med frakt och en pengarna-tillbaka-garanti. Med sin högkvalitativa ull, intrikata knytning och tidlösa design är dessa mattor ett värdefullt och vackert tillskott till alla hem.

Silkesmattor: Lyx i sin renaste form

Sidenmattor är själva sinnebilden av lyx och överflöd. Med sin mjuka och glänsande textur och invecklade mönster och design kan denna matta vara det perfekta tillskottet till alla rum och ge en touch av elegans och prakt. 

Ziegler Mattor: Den perfekta mixen

Ziegler mattor är en perfekt blandning av orientalisk tradition och europeiskt inflytande. De har stått emot tidens och generationernas tand och har blivit en unik symbol för skönhet. 

 

De är intrikat handknutna och har en mängd olika motiv, från blommor och medaljonger till persiska, kelim, bidjar och Tabriz, för att bara nämna några. Varje bit är ett konstverk och finns i en mängd olika färger, från subtila till djärva. 

Tips för underhåll

  • Dammsug regelbundet för att avlägsna smuts och skräp, men undvik att använda en roterande borste, som kan skada fibrerna.
  • Byt ut den med några månaders mellanrum för att säkerställa jämnt slitage och förhindra att den bleks av solljus.
  • Torka omedelbart bort spill med en ren, torr trasa för att förhindra att fläckar fastnar.
  • Anlita professionell service varje år för djuprengöring och återställande av lyster.

Inköpsguide

Utrymme och storlek

Ett tips är att faktiskt gå in i rummet där mattan ska placeras och visualisera hur olika storlekar kan passa in i utrymmet. På så sätt kan du bestämma den bästa storleken för att se till att mattan passar in i utrymmet istället för att överväldiga det. 

Färger och mönster

Du vill se till att de nya tilläggen kompletterar den övergripande designen och atmosfären. Tänk på vilken stämning du vill skapa - vill du ha ett livligt och energiskt utrymme eller en mer lugnande och dämpad miljö?

FAQS

Vad kallas ofta en orientalisk matta?

Det kallas ofta en persisk matta, kilim eller handknutna matta. Dessa termer betonar deras ursprung, invecklade mönster och hantverk från regioner som Iran, Afghanistan och Pakistan.

Hur tvättar man orientaliska mattan?

Börja med att dammsuga båda sidor för att ta bort smuts. Rengör sedan med ett milt rengöringsmedel och vatten, undvik hårda kemikalier. Skölj noggrant och lufttorka platt, borta från direkt solljus.

Kan man rengöra orientaliska mattor hemma?

Ja, de kan rengöras hemma med skonsamma metoder som dammsugning och punktrengöring. För värdefulla eller stora mattor rekommenderas dock professionell rengöring för att säkerställa att deras invecklade mönster och ullfibrer förblir oskadade.

$(window).on('load',function () { const $btnReadMore = $('.description-section .read-more'); const $categoryDescription = $('.description-section'); $btnReadMore.on('click', function() { $categoryDescription.toggleClass('read-mode'); if ($categoryDescription.hasClass('read-mode')) { $btnReadMore.text("Dölj"); } else { $btnReadMore.text("Läs mer..."); } }); });