715 Mattor

Loading...

Keshan Mattor

SEK
SEK
document.querySelectorAll("article.product").forEach(function(t){let e=t.querySelectorAll(".variation-item"),a=t.querySelectorAll(".product-list-item");e.length>0&&e.forEach(function(t){t.addEventListener("click",function(){e.forEach(function(e){e.dataset.id===t.dataset.id?e.classList.add("active"):e.classList.remove("active")}),a.forEach(function(e){e.dataset.id===t.dataset.id?e.classList.add("active"):e.classList.remove("active")})})})});

Vad är Keshan-mattor?

Det mest använda materialet för Keshan-mattorna är ull, men siden är också vanligt. Knutdensiteten kan vara mellan 90 000 och 500 000 knutar per kvadratmeter, som är bundna asymmetriskt till mönster med en central medaljong. Detta element bestämmer designen. Det finns också mycket olika Keshan-mattmönster i blommiga former eller som nischmotiv. Ett viktigt inslag i dessa mattor är deras enhetliga färger röda, blå och beige i mörkare toner. Som ett resultat verkar mattorna subtila. Två inslagstrådar mellan raderna med knutar och den exceptionellt höga kvaliteten är också karakteristiska. Med stå mattor från Keshan ( eller Kaschan ) passar bra i ett klassiskt rustikt hem, men också mycket bra med modern stil.

Intryck från Keshan

Den persiska staden Keshan har varit känd i århundraden för sina Persiska mattor, som kännetecknas av deras utmärkta pris- och prestandaförhållande. En av de längsta knuttraditionerna för alla orientaliska mattor finns i Keshan. Den orientaliska mattan Keshan var påvisbart redan på 16:e. århundradet, under utgrävningarna, hittades till och med mattrester från förkristna tider. Dessa persiska mattor har varit mycket populära i Tyskland och i hela Europa sedan 1950-talet, vilket främst beror på deras färg, hållbarhet och hållbarhet. Välbevarade äldre mattor från Keshan uppnår ofta mycket höga försäljningspriser.

Som redan nämnts är den iranska staden Keshan känd som Kashan och i andra stavningar. Det är en gammal persisk stad som har ett rykte i världsklass för handknutna mattor. Keshan-mattor uppfyller därför de högsta kraven och kommer från det finaste traditionella hantverket. Museer uppskattar också detta: En av de mest berömda persiska mattorna är Ardebil-mattan, som för närvarande ställs ut av Victoria and Albert Museum i London. Han sägs komma från Keshan. Staden var ett viktigt handelscenter på Silk Road i det persiska riket. Efter att handeln tappat vikt, förlitade invånarna sig alltmer på deras handknuten Keshan mattor som export hits, vilket inte har förändrats till denna dag. 

Det finns otaliga fabriker i staden, där vävning är gjord av bästa ull och ibland siden äger rum. Mattproduktionen i Keshan var också tvungen att hantera interimkriser, men den var väl positionerad på 2020-talet. Branschexperter uppskattar Keshan-mattorna mycket, samlare betalar ibland otroliga summor för historiska modeller. Detta bevisar i sin tur livslängden för dessa mattor, som varar i många decennier och till och med århundraden. Hos oss hittar du riktiga orientaliska mattor från Keshan. Vi måste varna för imitationer från Indien, eftersom deras kvalitet inte följer originalen.

Slutsats

Fördjupa dig i Keshan-mattorna och upptäck Orientens knep. Varje mönster är som en målning och är unik i sig själv. Mönstret är den viktigaste egenskapen hos en Keshan-matta, den kombinerar traditionen för den knutande provinsen och knutens passion. En matta från öst förkroppsligar knutens själ och provinsens normer och värderingar. En knut tillbringar upp till fyra år på ett prov. 

Knutarna får en designmall som är typisk för provinsen, enligt vilken de är baserade. Denna designmall används vanligtvis bara en gång och varierar sedan. I landet, nomaderna, Nomadiska mattor å andra sidan knuten utan mall, men designen av grannbyarna är liknande. I dessa fall har mattorna samma färg och mönster. 

$(window).on('load',function () { const $btnReadMore = $('.description-section .read-more'); const $categoryDescription = $('.description-section'); $btnReadMore.on('click', function() { $categoryDescription.toggleClass('read-mode'); if ($categoryDescription.hasClass('read-mode')) { $btnReadMore.text("Dölj"); } else { $btnReadMore.text("Läs mer..."); } }); });