>10000 Mattor

Loading...

Persiska Mattor

SEK
SEK
document.querySelectorAll("article.product").forEach(function(t){let e=t.querySelectorAll(".variation-item"),a=t.querySelectorAll(".product-list-item");e.length>0&&e.forEach(function(t){t.addEventListener("click",function(){e.forEach(function(e){e.dataset.id===t.dataset.id?e.classList.add("active"):e.classList.remove("active")}),a.forEach(function(e){e.dataset.id===t.dataset.id?e.classList.add("active"):e.classList.remove("active")})})})});

Persiska mattor

Den persiska mattan är en grundläggande komponent i persisk konst och kultur. Även idag tillverkas den främst i Afghanistan, Iran och de omgivande länderna i det forna persiska riket. Konsten att göra mattor där har sedan länge nått sin höjdpunkt. År 2010 lades traditionerna för mattvävning i Fars och Kashan till UNESCO:s representativa lista över mänsklighetens immateriella kulturarv.

Traditionella persiska mattor - Typer och variationer på en blick

De mest kända mattorna kommer från Iran och kännetecknas av livliga färger och blommönster. Handknutna nomadmattor kommer också från Iran, men de är inte klassiska persiska. De har helt andra mönster och färger jämfört med dessa mattor. Eftersom varje region i Iran har sin egen vävtradition är dessa individuella mattor uppkallade efter sin ursprungsregion, vilket resulterar i en hög grad av variation.

Utveckling och spridning av den persiska mattan

Mattor fanns i Persien för 2 500 år sedan och nådde Europa runt 1600-talet. Från 1900-talet såg ursprungsländerna (särskilt Iran) till att hålla kvaliteten, för vilket det också stiftades lagar. Konsten att väva mattor i Persien har varit upptagen på UNESCO:s representativa lista över mänsklighetens immateriella kulturarv sedan 2010.

Tillverkning av persiska mattor

Denna matta är knuten med två typer av knutar (symmetriska eller asymmetriska). Experter kan identifiera ursprungsregionen genom knutar, mönster och färger. Färgning av ull och knytning görs fortfarande för hand.

Finhet och knuttäthet hos persiska mattor

Denna matta kan uppnå en viss finhet, där knuttäthet är avgörande. Detta är dock bara en av många kvalitetsfunktioner som indikerar den ansträngning som krävs för att tillverka handknutna mattor. En mycket fin matta kan ta upp till ett år att knyta. Med hög knuttäthet möjliggör de representation av de minsta detaljerna. En mycket grovknuten matta har 40 000 till 80 000 knutar per kvadratmeter, med genomsnittligt fina mattor som varierar från 120 000 till 240 000 knutar, och mycket fina har minst 1,1 miljoner knutar per kvadratmeter.

Sällsynthet av persiska mattor

Dessa mattor kommer sannolikt att bli alltmer sällsynta och därmed dyrare under de kommande åren. De yngre generationerna i mattproducerande länder är allt mindre villiga att lära sig det komplexa och tidskrävande hantverket. Under de senaste decennierna har dock stora lager av dessa mattor byggts upp, vilket nu minskar betydligt på grund av hög efterfrågan.

Egenskaper hos en traditionell persisk matta

En autentisk matta skiljer sig från handknutna mattor från länder som Indien eller Pakistan, även om lekmannen kanske inte lätt kan urskilja skillnaden. Indiska mattor ser ofta väldigt perfekta ut, men denna matta har en naturlig auktoritet och kraften i sin unikhet. Endast experter kan känna igen den sanna mattan. Köpare kan begära ett äkthetsintyg.

Mönster och färger på persiska mattor

Klassiska mattor har endast blom- och vasformade mönster, ofta med en vacker medaljong i mitten. De är sällan screnade och omges av en ram som omsluter ornamenten. Knuttätheten för persiska mattor är högre än för andra orientaliska mattor. Deras nya ull färgas med naturliga och vegetabiliska färgämnen, där indigo är basen för blått. Röda, beige och blåa mönster är vanligast, men dessa mattor har även turkos, brun, rosa eller gula design. 

Våra Persiska Mattor I Korthet

Nästan alla känner till orientaliska mattor, men väldigt få känner till den långa traditionen och det hårda arbetet bakom dem. Det är ett hantverk som har funnits i tusentals år och tros ursprungligen ha sitt ursprung i Centralasien. Idag tillverkas mattor i det forna Persiska riket, alltid genom manuellt arbete och med hög kvalitet.

Några av de mest populära typerna inkluderar Bijar-mattor, Persiska Gabbeh-mattor, nomadiska bymattor, Ghom/silkesmattor, Hamadan-mattor, Isfahan-mattor, Keshan-mattor, Nain mattor och Tabriz mattor, för att bara nämna några av de mest magnifika. Dessa mattor kommer i olika färger, som persiska blå mattor, mattor för vardagsrummet eller moderna mattor, som är mycket populära.

Vanliga Frågor

Kommer Persiska Mattor Från Iran?

Absolut! Dessa mattor är verkligen berömda konstnärliga mästerverk som härstammar från Iran, tidigare känt som Persien. Dessa handknutna skatter, skapade av skickliga iranska hantverkare, har firats i århundraden som epitomen för orientalisk matta vävnadstradition.

Vad Är Så Speciellt Med Persiska Mattor?

Dessa mattor är unika på grund av sitt högkvalitativa ull, naturliga färger och noggranna handknutning. Varje matta är ett kärleksarbete, som tar år att färdigställa med noggrann uppmärksamhet på intrikata mönster och levande färger som symboliserar iransk konst och kultur.

Vad Symboliserar Persiska Mattor?

De symboliserar konst, kultur och tradition. De geometriska mönstren och de rika färgerna bär berättelser om persiskt arv som representerar element av liv, natur och spiritualitet. Dessa mattor har prytt hem i generationer och förkroppsligar själen av iranska traditioner.

$(window).on('load',function () { const $btnReadMore = $('.description-section .read-more'); const $categoryDescription = $('.description-section'); $btnReadMore.on('click', function() { $categoryDescription.toggleClass('read-mode'); if ($categoryDescription.hasClass('read-mode')) { $btnReadMore.text("Dölj"); } else { $btnReadMore.text("Läs mer..."); } }); });