2123 Mattor

Loading...

Kelim Mattor

SEK
SEK
document.querySelectorAll("article.product").forEach(function(t){let e=t.querySelectorAll(".variation-item"),a=t.querySelectorAll(".product-list-item");e.length>0&&e.forEach(function(t){t.addEventListener("click",function(){e.forEach(function(e){e.dataset.id===t.dataset.id?e.classList.add("active"):e.classList.remove("active")}),a.forEach(function(e){e.dataset.id===t.dataset.id?e.classList.add("active"):e.classList.remove("active")})})})});

Kelim Mattor

De handvävda, färgglada kelimmattorna berikar atmosfären med mönster från Orienten. Det är det som gör dem så populära. Dessa mattor är mycket trendiga just nu. Det är inte så konstigt, det finns trots allt ett antal goda skäl till att de är så populära och för närvarande gör en stor comeback: De färgglada mattorna från 1001 Nights är bevis på individualitet, miljömedvetenhet och hållbarhet. Dessutom är varje matta ett handgjort unikum tillverkat av miljövänliga naturprodukter. 

Vad exakt är en kelim?

På det turkiska språket betyder ordet kelim matta. Varje matta kallas kelim där. De plattvävda mattorna kommer ursprungligen från Afghanistan. Där har de vackra mattorna tillverkats på vävstolar i många århundraden. Afghanerna använder mattorna som golvbeläggningar, väggdekorationer, dörrgardiner eller som ridfiltar. 

De spelar därför en viktig roll i människors dagliga liv och är också ett tecken på välstånd. Ullen till mattorna kommer huvudsakligen från får. Lokala mineraler och växter används för att färga ullen. De äkta mattorna är därför tillverkade av naturliga och helt giftfria komponenter. 

Kulturhistoria och tradition av kelimmattor

Dessa mattor kan se tillbaka på en månghundraårig tradition. Deras historia börjar med de nomadiska folken i Mellanöstern. Där vävdes de uteslutande för personligt bruk och användes som sittmattor, golvbeläggningar, tältgardiner, filtar och väggdekorationer. Motiven berättade om människors dagliga liv, om djur- och växtvärlden och om djupt rotade traditioner. De uttryckte känslor och var en viktig del av hemgiften.

Mattorna vävdes av kvinnor som förde vidare sin kunskap till sina döttrar från generation till generation. På så sätt kunde varje stam bevara sina typiska och omisskännliga mönster. Ullen kom från fåren och färgades med växter och mineraler. Detta förklarar de vackra färgerna på dessa traditionella mattor. Ordet kelim betyder förresten "grovt vävd filt" när det översätts till tyska.

Kännetecken för en kilim-matta

Dessa mattor är bland de mest kända och mest populära orientaliska mattorna. De är vävda och inte knutna. Deras vävteknik består av ull (sällan bomull) i varpen och ull i inslaget. Det innebär att de tillverkas av två olika garner. De vertikala trådarna i vävstolen kallas varp och de horisontella trådarna kallas inslag. Antalet varptrådar och längden på varptrådarna bestämmer alltså bredden och längden på en kelim. Särskilt eleganta blir kelimmattor när silkes- och silvertrådar vävs i väftriktningen. För att säkerställa mattornas styrka erbjuds dessa mattor sällan i överdimensionerade storlekar. De är mer tillgängliga som kilim löpare och broar.

Dessa mattor är flatvävda, har ingen lugg och kännetecknas av en fast struktur. De anses också vara mycket robusta, värmeisolerande och lätta att sköta. Andra kännetecken för dessa mattor är deras färgstarka mönster och geometriska mönster, samt att de ser nästan identiska ut på fram- och baksidan. En stor fördel är att mattan kan användas på båda sidor och att livslängden kan förlängas. Kelims är tillverkade av 100% naturmaterial och är därför rena naturprodukter.

Fem olika sorters kelimmattor

Det finns ett stort antal variationer av mattorna. Skillnaderna ligger främst i material, design och tillverkning. I Indien är dessa mattor ofta gjorda av bomull. Dess sorter är:

Färgglad Kelim-matta 

De färgglada mattorna kommer huvudsakligen från Indien, Iran eller Afghanistan. I Indien används ibland konstgjorda färger för att färga bomull. Mattorna får då en slående lyster. Mattorna från Himalaya är mer subtila, eftersom nomaderna huvudsakligen använder naturliga mineraler och växter för färgning. 

Mattor med fransar 

Fransarna är en fin detalj. De är också helt enkelt en del av den etniska looken. I många gamla kulturer används fransar för att dekorera kläder och möbler. Till exempel har mattan Tint Roda fransar på långsidan. 

Liten kelimmatta

Dessa små mattor tillverkas huvudsakligen i Iran och är perfekta för korridorer, hörn och sittytor. Du kan enkelt hitta en plats var som helst och ge en färgglad färgklick. Förresten passar de också mycket bra på fåtöljer eller soffor. 

Modern och rund kelimmatta

Runda mattor är särskilt moderna och trendiga. Den mjuka formen ger lugn och harmoni i varje rum. Blått och rött är perfekt om du vill sätta accenter. Om du letar efter en matta i naturliga toner är grått ett utmärkt val. Grått anses vara elegant, subtilt och neutralt. Samtidigt får den dock andra färger att lysa. Rött, orange och rosa står sig mycket bra mot grått. 

Vintage kelim

Det är en matta som har några år på nacken. Men det är just slitage och förment små skavanker som ger dessa mattor sin karaktär. I många länder letar mattköparna efter de vackraste gamla exemplaren. Vintage-mattor kan vara dyrare än nya mattor eftersom de är av särskilt hög kvalitet. Dessutom är alla gamla mattor handgjorda och därför helt unika. Vintagelöpare fungerar bra i långa korridorer och kök

Fördelar

Några av fördelarna med denna matta är följande:

Tradition möter trend

Dessa mattor representerar en renässans för den etniska looken och för in traditionella mönster från andra kulturer i hemmet. Termen kelim kännetecknar handvävda mattor och andra hemtextilier, vars tillverkning baseras på en gammal vävteknik. Deras rötter finns i Kaukasus och även på Balkan. 

 För in Orienten i ditt hem

Dessa mattor för in Orienten i ditt hem. De lockar med varma färger, vackra dekorationer och organiska former som harmonierar underbart med inredningen och därmed garanterar en hemtrevlig atmosfär. Som vi alla vet räcker det inte med vackra möbler för att skapa den önskade feelgood-atmosfären. 

Finns i en mängd olika mönster och färger

Dessa mattlöpare kännetecknas av sitt geometriska mönster och sin färgstarka design. Den stilistiska variationen och färgsättningen varierar beroende på ursprungsland. Här sträcker sig spektrumet från färgstarka mattor - som ljusrött, orange, blått och turkost - till mer dämpade färger som beige, grått, brunt eller svart i dessa mattor. Du kan också köpa dem i olika storlekar: från små till 200x300 cm mattor. 

Rätt Kelim för varje smak

Tack vare det breda utbudet av Morgenland Kelim-mattor finns det något för alla. De varma färgerna och vackra dekorationerna sätter hemtrevliga accenter och säkerställer samtidigt en harmonisk atmosfär. Å andra sidan ser en stilren kelim i svart, grått eller vitt mer modern ut. Och en färgglad kelim på ett grått betonggolv vet hur man övertygar med underbara färgaccenter.

Skötselråd för kelimmattor

Följ följande tips för att ta hand om din matta på bästa sätt:

Regelbunden dammsugning: Dammsug mattan 1-2 gånger i veckan med en högkvalitativ dammsugare som är inställd på låg eller medelhög effekt. Undvik dammsugare med slag eller borstar, och kom ihåg att dammsuga även undersidan.

Rengöring med kallt vatten: För en grundlig rengöring, använd kallt vatten utomhus. Lägg mattan på en sten- eller grusyta för att förhindra att färgen bleknar. En blandning av lika delar kallt vatten och vinäger är effektiv för att återställa blekta färger. Milda rengöringsmedel som babyschampo eller tvål kan också användas för normal rengöring.

Behandling av fläckar: Ta itu med fläckar direkt genom att behandla dem med kallt vatten. Rengör fläcken från utsidan för att förhindra spridning och placera en grund skål under det rengjorda området för korrekt torkning.

Skötsel vid torkning: Låt mattan torka plant och luftigt i skuggan efter rengöring. Undvik att vika eller böja mattan och undvik att utsätta den för direkt solljus för att bevara dess kvalitet.

Förebyggande åtgärder: För att bibehålla mattans livfullhet bör du avstå från att använda dammsugare med slag eller borstar och dammsuga undersidan med jämna mellanrum. Var försiktig med att utsätta mattan för direkt solljus och följ de rekommenderade rengörings- och torkriktlinjerna för en förlängd livslängd.

Slutsats

Dessa mattor är kända för sin hållbarhet, vilket gör dem till ett långvarigt och praktiskt val för heminredning. Tack vare sin skönhet och individualitet är dessa färgglada mattor absolut trendiga. De mångkulturella ornamenten är särskilt populära bland globetrotters. Dessutom är mattorna robusta, lättskötta och hållbara. För produktionen används huvudsakligen naturliga och miljövänliga råvaror.

Vanliga frågor om kelimmattor

Varför är kelim så populärt?

Köparna uppskattar mattornas unika och naturliga karaktär. Dessutom är de orientaliska mattorna mycket smutsavvisande, robusta och hållbara. Den solida strukturen och plana ytan ger stabilitet och gör att damm knappast kan tränga in i tyget. Den etniska stilen på denna matta är särskilt populär bland moderna globetrotters. Det finns plats för hela världen i ditt eget hem. Målet är enighet mellan alla kontinenter och kulturer. 

Var kommer min kelim ifrån?

I idealfallet anges ursprungslandet på etiketten på baksidan av mattan. Men det är inte alltid fallet. Om etiketten saknas kan du identifiera mattans ursprung med hjälp av mönstret, väven, ullen och färgen.

Är kelimmattor hållbara?

Dessa mattor är kända för sin hållbarhet. De är flatvävda mattor som tillverkas med en specifik vävteknik som skapar en stark struktur. Den täta väven och avsaknaden av lugg gör dessa mattor mindre benägna att slitas ut jämfört med andra typer av mattor. De tål tung fottrafik och kan användas i områden med mycket trafik, t.ex. vardagsrum, hallar och entréer. Dessutom är de vändbara, vilket möjliggör dubbelsidig användning, vilket ytterligare bidrar till deras hållbarhet.

Vad skiljer kelimmattor från andra handknutna mattor?

Dessa mattor skiljer sig från andra handknutna mattor genom sin platta vävkonstruktion. Till skillnad från andra handknutna mattor, som tillverkas genom att enskilda knutar av ull eller bomull knyts fast på en varptråd, vävs inslagstrådarna över och under varptrådarna för att skapa en platt, gobelängliknande yta. Denna konstruktion ger mattorna deras distinkta utseende och känsla, och den gör dem också mer hållbara och mindre benägna att fälla än andra typer av handknutna mattor.

$(window).on('load',function () { const $btnReadMore = $('.description-section .read-more'); const $categoryDescription = $('.description-section'); $btnReadMore.on('click', function() { $categoryDescription.toggleClass('read-mode'); if ($categoryDescription.hasClass('read-mode')) { $btnReadMore.text("Dölj"); } else { $btnReadMore.text("Läs mer..."); } }); });