182 Mattor

Loading...

Kashmir Silk Mattor

SEK
SEK
document.querySelectorAll("article.product").forEach(function(t){let e=t.querySelectorAll(".variation-item"),a=t.querySelectorAll(".product-list-item");e.length>0&&e.forEach(function(t){t.addEventListener("click",function(){e.forEach(function(e){e.dataset.id===t.dataset.id?e.classList.add("active"):e.classList.remove("active")}),a.forEach(function(e){e.dataset.id===t.dataset.id?e.classList.add("active"):e.classList.remove("active")})})})});

Från elegansen av en äkta sidenmatta

Rent siden är ett naturligt material som inspirerar till spänning och fascination utan dess like. Den är mjuk, lätt och elegant. Den reflekterar ljuset och skapar en elegant glans. En handknuten sidenmatta är därför ett särskilt värdefullt hantverk. Mattor gjorda av det finaste kashmirsilke har inte förlorat något av sin fascination till denna dag. De anses fortfarande vara lyxvaror vars kvalitet avslöjas vid första anblicken.

Antalet knutar per kvadratmeter motsvarar värdet och finheten hos det material som ska bearbetas. Sidenmattor tillverkas nästan uteslutande med mycket höga knuttätheter. Vanligtvis av erfarna och särskilt begåvade vävare. Den fina strukturen på sidentråden tillåter upp till 1 000 000 knutar per kvadratmeter. Med rena sidenmattor är dock mycket högre knuttätheter också möjliga. Med 25 gånger 25 knop per kvadratcentimeter (!) uppnås dock högsta möjliga densitet. Det motsvarar otroligt många 6 000 000 knutar per kvadratmeter.

Från silkesmasken till den ädla kashmirsilkesmattan

Allt börjar med sidensnurran. Efter parning lägger honan upp till 400 ägg. Larverna kläcks och livnär sig uteslutande på mullbärsträdets löv. En månad senare börjar de snurra en kokong runt sig. Dessa avelslarver kommer dock aldrig att kläckas eftersom deras kokong är för värdefull. Upp till 20 av dessa kokonger lindas samtidigt och bearbetas till en enda sträng. Nu kan råsilket handlas.

När man knyter en matta används siden på många olika sätt. Så den kan användas för att sätta visuella accenter. Sedan knyts bara vissa mönsterområden av rent siden för att få snygga effekter. Andra mattor har bara en sidenlugg, medan varp och inslag är gjorda av ett annat material. Varp, inslag och lugg är gjorda av äkta siden endast i rena sidenmattor. Ljusa färger och mönster undviks i sidenmattor.

Sidenmattor från olika delar av världen

 

Idag är de flesta sidenmattor handknutna i Kina och Indien, samt i Turkiet och Iran. I Indien är särskilt Kashmir- regionen känd för sina vackra mattor, i Turkiet är det städerna Hereke och Kayseri. Även persiska sidenmattor bär sitt ursprung i sitt namn. Isfahan, Ghom och Tabriz står för den höga konsten att väva mattor. Mattor från Kina är numera starkt baserade på mönstren av Hereke och Ghom mattor, men är - vad gäller sidenkvalitet och knytning - på högsta nivå.

Korrekt skötsel av din kashmirsilkesmatta

 

Lika värdefulla som sidenmattor är, är det relativt okomplicerat att rengöra en silkesmatta i kashmir. Regelbunden dammsugning - minst en gång i veckan - tar bort damm och smutspartiklar. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt luggens riktning, eftersom silkesmattor inte bör dammsugas mot ådringen. För att skydda mattan är det också lämpligt att vända den var sjätte månad. Beroende på formen på mattan och utrymmet, 90 eller 180 grader. På så sätt undviks ensidigt slitage och din kashmirsilkesmatta förblir vacker länge.

För mindre fläckar är en luddfri ylleduk och varmt vatten till hjälp. Det är viktigt att ta bort fläcken genom att dutta och inte gnugga. Om det finns tryckpunkter kan de även bättras med en fuktig trasa. Gnid helt enkelt över det drabbade området flera gånger i riktning mot tuppluren. Vid kraftigare nedsmutsning kommer en professionell mattrengöring att hjälpa din matta att glänsa igen.

Rätt ställe för din kashmirsilkesmatta

I flera år har kashmirsilkesmattor blivit allt populärare. Deras högkvalitativa utförande och det bearbetade materialets exklusivitet gör dem till en stilren och extremt värdefull hemaccessoar. Sidenmattor kan sätta ädla accenter i en mängd olika boende- och inredningsstilar, både som väggbonader och på golvet. Deras färger är lysande, deras material skimrar försiktigt och deras mjukhet kan kännas vid varje steg. Handknutna och av högsta kvalitet, de gläder både finsmakare och entusiaster samt fyller varje rum med en touch av lyx.

En handknuten sidenmatta är hantverk på högsta nivå. De finaste materialen och höga knuttätheter ger den ojämförlig kvalitet, komfort och elegans. Vårt sortiment erbjuder dig ett stort urval av sidenmattor från olika regioner i världen. Och i många former, storlekar och färger. Vi svarar gärna på alla dina frågor och ger dig råd i detalj på vägen till ditt glänsande konstverk av rent siden.

$(window).on('load',function () { const $btnReadMore = $('.description-section .read-more'); const $categoryDescription = $('.description-section'); $btnReadMore.on('click', function() { $categoryDescription.toggleClass('read-mode'); if ($categoryDescription.hasClass('read-mode')) { $btnReadMore.text("Dölj"); } else { $btnReadMore.text("Läs mer..."); } }); });