Hur gör man en matta med djup lugg fluffig igen?

22 April, 2024

Hur gör man en matta med djup lugg fluffig igen?

Hur gör man en matta mjuk och fluffig igen?

Vi har alla varit där... du har haft din älskade lurviga matta ett tag nu. Den börjar bli till åren, är inte lika fluffig och ser inte lika fräsch ut som den gjorde när du köpte den. Du märker att mattan är platt, sliten och kanske till och med har några fläckar, så den ser inte alls lika fin ut som när du köpte den. 

Häng inte med huvudet! Det finns flera metoder som kostar lite eller ingenting och som är otroligt enkla att utföra. I den här artikeln visar vi dig sex enkla steg som du kan ta för att rengöra din höghåriga matta och göra den fluffig igen. 

Dammsug din djupt luggade matta

Om du har märkt att din shag-matta har blivit lite platt och livlös med tiden, har vi goda nyheter för dig! För ibland är dammsugning allt som krävs för att fibrerna ska räta ut sig och mattan bli mjuk och fluffig igen.

Många är rädda för att dammsuga sina mattor med djup lugg eftersom de tror att de kommer att skada fibrerna och att de kommer att lossna från mattan med tiden. Även om detta är en giltig oro, om du dammsuger din shagmatta ordentligt, behöver du inte oroa dig.

Se till att du går försiktigt över shag-mattan och använder rätt dammsugartillbehör. Efter några försök bör din shag-matta komma tillbaka till livet. 

Rengör enkelt fläckar på mattan med denna huskur

Om du inte kan få din favoritmatta fluffig igen med en dammsugare, förtvivla inte, för det finns andra alternativ du kan prova utan att behöva få mattan professionellt rengjord.

Du kan enkelt rengöra de särskilt smutsiga och oälskade områdena med huskurer och bli framgångsrik. Skrubba helt enkelt de drabbade områdena på din shagmatta i några minuter (försiktigt) med vit vinäger och varmt vatten. På så kort tid kommer du att märka att smuts som är svår att få bort inte bara har försvunnit, utan att delar av din luggmatta också har blivit trasselfria och återställt den vackra långa luggen.

För att hålla din luggiga matta fluffig och mjuk är det viktigt med enkelt underhåll.

Stryk din matta fluffig igen

Visste du att om din luggmatta ser platt och livlös ut på sina ställen kan du ofta fixa det med ångstrykning?

Ja, det stämmer.

Ta helt enkelt en fuktig kökshandduk och lägg den över alla platta områden på din shag-matta. Nu kan du lämna handduken på mattan i en minut eller två för att fukta den lite. Nu kan du stryka.

Värm upp ångstrykjärnet i ca en minut och stryk över handduken i ca 15 sekunder. Låt sedan handduken torka. När handduken är 100% torr tar du av den och stryker med fingrarna över mattans yta. Detta kommer att lossa knutna mattfibrer och låta dem räta upp igen.

Isbitar för mattrengöring gör underverk

Visste du att du kan använda is för att ta bort trassel och platta fläckar på din shag-matta och göra den fluffigare? Eller? Tja, nu vet du!

Om du upptäcker en platt och matt fläck på din shag-matta placerar du helt enkelt en isbit på fläcken och låter den smälta. När isbitarna har smält helt väntar du på att fläckarna ska torka och gnuggar sedan (försiktigt) handen och fingrarna över mattan för att lossa fibrerna.

Just det, du kan göra din lurviga matta fluffig igen med bara is! Briljant, eller hur?

Investera i en mattpiskare

Om din shag-matta har blivit väldigt platt och livlös kanske du inte kan få den att återfå sin forna glans med de enkla stegen ovan. I så fall rekommenderar vi att du investerar i ett separat handverktyg, en mattpiskare, som kan luckra upp din shagmatta igen! Ett annat tips är att dammsuga med en speciell spiralborste. Genom att knacka medan du dammsuger rätar du ut de långa fibrerna och får dem att kännas mjuka igen.

Fortfarande platt? Nu kan det vara dags för en ny shagmatta!

Om ingen av dessa metoder hjälper och du fortfarande står inför en platt, livlös shagmatta, men du inte heller känner för att få den professionellt rengjord, kan det vara dags att investera i en ny shagmatta för ditt hem.

Vi har en otrolig samling av lurviga mattor med långa högar av mjuka fibrer, varav de flesta kan levereras inom några dagar, och som du sedan kan ta hand om ordentligt redan från början.

Så där har du det, vår enkla guide till hur du gör en fluffig matta fluffig igen! Vi hoppas att du tycker att den är användbar och att den hjälper dig att få liv i din älskade shagmatta igen.


Vanliga frågor

Använd en borste eller ett speciellt mattverktyg (t.ex. en dammsugare) för att försiktigt reda ut de matta områdena.

Ja, med tiden och genom daglig användning kan en matta bli naturligt plattare, särskilt med tunga möbler och i områden med mycket fottrafik.

Bakpulver kan hjälpa till att ta bort lukt, men andra tekniker och rengöringsmedel är mer effektiva för att återfluffa mattan.

Om du är försiktig och alltid placerar en kökshandduk mellan strykjärnet och mattan, bör din matta inte skadas.

Vit vinäger, rakskum och till och med diskmedel, använt med en borste av naturborst, kan vara effektiva huskurer för att ta bort fläckar och hålla mattan fluffig.