(function() { window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag() { dataLayer.push(arguments); } if (!localStorage.getItem("consentGranted")) { gtag('consent', 'default', { 'ad_user_data': 'denied', 'ad_personalization': 'denied', 'ad_storage': 'denied', 'analytics_storage': 'denied', 'wait_for_update': 500, }); dataLayer.push({'gtm.start': new Date().getTime(), 'event': 'gtm.js'}); } else { gtag("consent", "default", { 'ad_user_data': "granted", 'ad_personalization': "granted", 'ad_storage': "granted", 'analytics_storage': "granted" }); } })();

93 Mattor

Loading...

Flokati Mattor

SEK
SEK
document.querySelectorAll("article.product").forEach(function(t){let e=t.querySelectorAll(".variation-item"),a=t.querySelectorAll(".product-list-item");e.length>0&&e.forEach(function(t){t.addEventListener("click",function(){e.forEach(function(e){e.dataset.id===t.dataset.id?e.classList.add("active"):e.classList.remove("active")}),a.forEach(function(e){e.dataset.id===t.dataset.id?e.classList.add("active"):e.classList.remove("active")})})})});

Flokati-mattan är en traditionell inredningsartikel från Pindosbergen i Grekland. På 1970-talet hade mattan modepopularitet utanför Grekland, såväl som senare som föremål för retrovågor. Traditionellt var flokati-mattor gjorda av naturligt färgad ull. Genom att färga ullen före vävning produceras dock färgade flokatis i allt större utsträckning idag.

Hur en traditionellt gjord flokati-matta tillverkas

Ursprungslandet för Flokati-mattan är Grekland, där ordet "Flokati" betyder ungefär "yllefilt" eller "tjock herderock". Herdemattan, ursprungligen från Pindosbergen, blev populär långt utanför nationella gränser på 1970-talet. Och inte utan anledning, för en riktig Flokati-matta av ren ny ull är en helt naturlig produkt och är dessutom låg i föroreningar och fluffigt mjuk .

Den traditionella tillverkningen av en flokati sker i flera steg. Först träs varptrådarna, som vanligtvis består av spunnet nytt ullgarn, på en handvävstol. Virgin ullgarn används som inslag, vilket garanterar hållbarhet och en stabil form. En fyrkant, som placeras mellan två varptrådar, säkerställer den höga luggen - dess omkrets bestämmer den senare luggen. Garnet som lindas runt torget skärs upp för hand, vilket resulterar i en vacker lugg. Ju tätare rader, desto tyngre och högre kvalitet har Flokati-mattan - med cirka 1 500 gram per kvadratmeter erbjuder en Flokati standardkvalitet, med cirka 3 000 gram uppnår den toppkvalitet.

Endast en speciell filtningsprocess fullbordar produktionen och ger flokati dess karaktäristiska utseende. Vattnet från bergsbäckarna avleds till runda baljor där mattorna filtas, krymps och förstärks i timmar av friktionen från det strömmande vattnet. Mattorna torkar snabbt i den varma grekiska solen och kan efter den sista kvalitetskontrollen snart fylla kundens bostadsyta med stilfull elegans och komfort.

Flokati-mattan och dess typiska egenskaper

Flokatin anses vara en klassiker bland mattorna, vilket övertygar med sin fantastiskt mjuka, gosiga och smidiga lugg. Dess typiska raggiga utseende ser väldigt naturligt ut, den är också slitstark och lättskött .

Som en naturlig matta av ny ull, stödjer flokati ett behagligt rumsklimat och är också idealiskt lämpad för rum med golvvärme . En egenskap är att erfarenheten har visat att en Flokati-matta tenderar att bilda mycket ludd i början. Detta talar för kvaliteten på mattan och dess naturlighet. Denna effekt avtar gradvis och upphör sedan så småningom helt.Syntetiska fibrer är å andra sidan robusta, okänsliga, slitstarka och samtidigt det rätta valet för allergiker.

Flokati-mattan - från klassisk till färgglad

En flokati gjord av naturligt färgad ny ull är alltid benvit. Alternativt erbjuder mattor gjorda av syntetiska fibrer som polypropen ett mycket bredare utbud av former och färger. Så de finns i rund, fyrkantig och pälsform. Deras färger varierar från varma naturliga toner, mönster och glans till färgglada mattor i blått, lila, grått eller rött.

Så din Flokati-matta håller sig vacker länge

När det kommer till frågan om hur man tar hand om en fluffig matta på rätt sätt måste man skilja på naturlig ull och syntetiska fibrer. En flokati gjord av ny ull är perfekt skyddad mot fukt och smuts av lanolin som finns naturligt i ull. Ullvax ser till att vatten rullar av och damm och smuts har svårt att tränga in i fibrerna. Grundprincipen är att alltid följa tillverkarens instruktioner för rengöring.

Flokati-mattor ska skakas ur en gång i veckan och dammsugas regelbundet. Lätt smuts kan enkelt tas bort med en fuktig trasa och naturlig tvål eller kolsyrat vatten. Dutta alltid - gnugga inte, annars kan skyddet gnidas djupare in i fibrerna. Om storleken är lämplig kan små fluffiga tyger även tvättas för hand eller i tvättmaskin - endast med ljummet vatten och ett skonsamt ulltvättmedel. Det är bättre att undvika att använda kemiska rengöringsmedel och hushållsprodukter som bakpulver, läsk och ammoniak. Grov smuts avlägsnas av en fackhandel specialiserad på mattvätt .

En flokati-matta kompletterar varje inredningsstil

Med sitt benvita utseende ger en Flokati-matta av ren ny ull en hemtrevlig touch till alla rum. Tillverkad av syntetfiber ger den färgglada höjdpunkter och en mängd olika mönster och former. I allmänhet förmedlar alla Flokati-Mattkomfort, värme och snygg elegans.

Förutom sitt unika utseende erbjuder en Flokati-matta en mjuk och varm plats att sitta och ligga på i vardagsrum , sovrum och barnrum. Här kan bebisar krypa glatt, vuxna kan läsa en bra bok. På grund av sina smuts- och fuktavvisande egenskaper är flokati också mycket populära i kök, hall och entré. I badrummet ger de en fluffig yta, gjorda av syntetfibrer är de lättskötta blickfångare även på balkongen och i trädgården.

Oavsett om ditt hem är orientaliskt, modernt eller skandinaviskt är våra vävda och handtuftade flokati-mattor är stilfullt inredda och sätter höjdpunkter i varje boendekoncept. Oavsett om det är enfärgat, mönstrat eller glänsande, vi lagerför shags i standardstorlekar och i runda former. Personlig rådgivning och våra kunders belåtenhet står alltid i förgrunden. Vi ger dig gärna råd när du letar efter din Flokati-matta.

$(window).on('load',function () { const $btnReadMore = $('.description-section .read-more'); const $categoryDescription = $('.description-section'); $btnReadMore.on('click', function() { $categoryDescription.toggleClass('read-mode'); if ($categoryDescription.hasClass('read-mode')) { $btnReadMore.text("Dölj"); } else { $btnReadMore.text("Läs mer..."); } }); });