Hur vem som helst kan ta bort rödvinsfläckar från mattor!

19 April, 2024

Hur vem som helst kan ta bort rödvinsfläckar från mattor!

Det händer om och om igen. Glaset eller flaskan välter och rödvinet spiller ut på klädseln eller mattan. Spänningen är särskilt stor när det gäller rödvin. Om du inte agerar snabbt kommer fläckarna att förbli väl synliga. Då måste hela klädseln eller den vackra mattan bytas ut. Det finns några tips om hur man tar bort dessa fläckar så att detta inte blir resultatet av en olycka.

Vad ska jag göra om någon spiller rödvin på mattan?

Om du är närvarande när rödvinet spills ut kan du vidta omedelbara åtgärder. Torka av området med torra pappershanddukar eller trasor. Se till att du alltid torkar på det rena området. Trasan ser till att vätskan inte sprids vidare in i mattan. Du kan också breda ut pappershandduken platt på fläcken och trycka med hela handen. Släng sedan papperet och använd ett nytt. Om det knappt finns någon fukt kvar kan du gå vidare till nästa steg. Nu kan du strö vitt bordssalt på den fortfarande fuktiga fläcken. Saltet absorberar inte bara fukten. Syran ser också till att fläcken bleknar.

Du kan också använda traditionella mattrengöringsmedel. Innan du använder dessa på det färgade området, testa ett dolt område. Speciellt färgade mattor eller klädsel kan blekas av de kemiska rengöringsmedlen. Endast om du upptäcker att färgerna på din matta inte bleknar kan du använda produkten på ett synligt område.


Förutom mattrengörare och salt finns det andra huskurer som kan användas här. Använd klubb soda för att ta bort röda vinfläckar. Koldioxiden som den innehåller säkerställer att det röda vinet löses upp från tyget. Applicera lite vätska på fläcken och sug upp den med en luddfri trasa. Upprepa processen tills det inte längre finns några spår av rött vin på tyget eller mattan. Om det inte var mattan utan en kudde som drabbades kan du rengöra kudden helt och hållet. 


Du kan också ta bort rödvinsfläckar med mjölk. Mjölksyra blir aktiv under denna process. Det har en stark avfärgningseffekt. Denna metod bör därför endast användas på vita mattor och tyger. Annars kan en ljus fläck finnas kvar. Denna metod kan användas för att ta bort rödvinsfläckar från vita mattor. Droppa lite mjölk på det drabbade området. Mjölksyran ska täcka hela området. Annars kan fukten i mjölken göra att fläcken sprider sig ytterligare. Låt syran verka tills spåren av vin har lösts upp.


Eftersom syra gör fläcken osynlig kan citronsaft också användas. Färgen som den innehåller kan sedan lösas upp med vatten. Glasrengöringsmedel och rakskum fungerar på liknande sätt. Det är särskilt viktigt att glasrengöraren är helt färglös. 

Hur man tar bort torra rödvinsfläckar!

En liten fläck märks ofta först senare. Det har redan torkat ut helt. I det här fallet är det nödvändigt att fukta det igen först. Du kan göra detta med lite citronsaft. Applicera sedan saltpasta på det drabbade området. När saltet torkar drar det vinet ur vävnaden. När den är helt torr kan den borstas av med en ren borste eller en luddfri trasa. Slutligen tar dammsugaren upp de återstående saltkornen. 

Vad ska jag tänka på när jag rengör rödvinsfläckar?

Om ett glas rödvin spills på mattan eller klädseln är det bråttom. Tanninerna i drycken ser till att de drabbade tygerna absorberar färgen snabbt. Det är därför färska vinfläckar är lättare att ta bort än torkat rött vin. Förutom den snabba reaktionen är det också viktigt att arbeta med rena och luddfria trasor. Torra kökshanddukar absorberar vätska bra. Spår av vin kan dock vara synliga på dem efteråt. Pappershanddukar har fördelen att de kan kastas efter användning. De ska endast duttas på fläcken men aldrig gnidas. Genom lokal absorption försvinner tanninerna in i papperet. Nästa gång du rör vid fläcken ska du välja ett nytt, okontaminerat område. Flera lager hushållspapper ovanpå varandra kan öka den absorberande effekten. Vita kuddar, som normalt används för att ta bort smink, absorberar också mycket fukt. De kan användas för stänk av rött vin.

Slutsats:

Om ett glas rödvin faller omkull har alla hushåll de nödvändiga resurserna till hands. Pappershanddukar, hushållspapper och till och med vitt toalettpapper kan nu hämtas. Att snabbt suga upp det förhindrar de flesta skador. Salt finns också tillgängligt i de flesta hushåll. Detta appliceras helt enkelt generöst på fläcken. Ofta behövs en hel förpackning för detta. Saltet kan sedan fortsätta torkningsprocessen. Om det finns spår av vin kvar efter den första behandlingen beror nästa åtgärd på mattans typ och utseende. Vita mattor kan nu behandlas med mjölk. Fläckborttagare bör också alltid matchas med mattans färg och material. Du kan hitta rätt produkt i butiker och på Internet.

Vanliga frågor

Det finns flera effektiva huskurer som du kan prova för att hantera detta vanliga problem. Torka först av fläcken med en fuktig trasa för att få bort överflödigt vin. Blanda sedan klart vatten eller färglöst glasrengöringsmedel och dutta försiktigt på det drabbade området från utsidan och in. Du kan också använda citronsaft eller vinäger för detta ändamål. Låt lösningen verka i ca 30 minuter innan du torkar bort den med en fuktig trasa. Upprepa processen om det behövs.


Om du har att göra med envisa fläckar på tyger eller kläder kan du blötlägga plagget i en skål med kallt vatten och vinäger eller använda andra vanliga metoder, som att applicera bakpulver eller galltvål. Kom ihåg att behandla fläcken försiktigt och arbeta från ytterkanterna mot mitten. Skölj och rengör alltid tyget eller mattan noggrant efteråt. Tänk på att olika material har olika rengöringsbehov. Anpassa ditt tillvägagångssätt därefter.


Ja, det är möjligt att ta bort rödvinsfläckar med vitt vin. Vitt vin kan neutralisera pigmentet i rött vin. För att ta bort fläcken, häll lite vitt vin direkt på det drabbade området och se till att rödvinsfläcken är helt täckt. Torka försiktigt bort fläcken med en ren trasa. Ett annat alternativ är att strö salt eller bakpulver över fläcken, låta det sitta i ca 30 minuter och sedan dammsuga upp det. Det är viktigt att agera snabbt och torka fläcken utifrån och in så att den inte sprider sig. Du kan också prova att använda andra hushållsartiklar som citronsaft, vinäger eller klarglasrengöring för att ta bort rödvinsfläckar från tyger och textilier. Det rekommenderas dock alltid att testa lösningen på ett litet, oansenligt område först för att säkerställa att materialet inte är skadat eller missfärgat.